Vorig jaar betaalde de Vlaming zo'n 260 euro meer voor zijn elektriciteit dan vier jaar geleden, een stijging met maar liefst 33%. In geen enkele van onze buurlanden ging het zo snel, zo wees een onderzoek van onze redactie uit. Nochtans is onze elektriciteit zelf amper duurder geworden.

Oppositiepartij PVDA pakt vandaag uit met een studie over de snelle stijging van de Vlaamse stroomfacturen, gebaseerd op de cijfers van de federale energieregulator de CREG.

Volgens PVDA steeg de stroomfactuur sinds het aantreden van de regering Michel met ruim 400 euro, een stijging van ruim 60 procent. PVDA vergelijkt de stroomfactuur van oktober 2014 met die van maart 2019.

We doken in dezelfde databank maar bestudeerden de evolutie over de jaren, in plaats van twee punten in de tijd met elkaar te vergelijken. Zo worden seizoenseffecten uitgevlakt. We bekeken ook alleen volledige jaren: de jaren 2015, 2016, 2017 en 2018. We stelden vast dat de Vlaamse stroomfacturen wel een heel aparte koers voeren.

Zo betaalde een gemiddeld Vlaams gezin vier jaar geleden 780 euro voor zijn stroomfactuur. Vorig jaar was dat al 1.040 euro, een stijging van 260 euro of 33 procent. Dat is een pak meer dan in onze buurlanden. (VRTNWS - lees verder op VRTNWS).